Önmagában a tank nagyon sokmindenkinek rozsdás belülről szerintem. Ha téged nem zavar a tudat h rozsdás, akkor sztem hagyhatod nyugodtan így is. Nekem is rozsdás belülről, de van benzinszűrőm pluszba úgyh nem félek a rozsdadaraboktól. Azt h hosszútávon mivan ha rozsdás a tank, nem tudom (tehát h hány év múlva eszi át magát a rozsda, stb). Viszont ha tisztítod én azt hallottam, hogy teljesen feltöltöd igazi COCA-COLA-val és benne hagyod kb. 3 napig. Állítólag fém tisztára lemarja a belsejét. De utána ha nem kezeled belülről a felületét, akkor megint be fog rozsdálni.Tomy2005 írta:Levettem a tankot,kimostam de ahogy látom rozsdás belülről.
Ilyenkor mit lehet tenni?
Venni kell egy újat??
Elektronika topik - a pokol kapuja
- allllli
- versenyző
- MZ-d típusa: Honda CB 400 N
Re: Elektronika
Nem, nem kell újat venni hanem ki kell takarítani a rozsdát. Az ajánlott módszer: a tankba 2-3 liternyi (1,5-2 cn szemcse méretű) lehetőleg zúzott kavicsot rakni majd az egészet betonkeverőben (megfelelően kipárnázva, legalább két helyzetben rögzítve,) addig forgatni amíg tiszta nem lesz. Végül rozsda maróval befejezni a műveletet.Tomy2005 írta:Ilyenkor mit lehet tenni?
Venni kell egy újat??
Mz Ts 125 motorba hátsó világításba milyen izzó való.Kétszálas vagy egy szálas?Az egyik szál a világítás lenne gondolom a másik pedig kivillan amikor a fékre lépek.Én nekem most egy szálas izzó van benne és ez csak akkor világít ha fékezem és világításnak pedig a rendszám világító van.Tehát akkor két szálas kell eredetileg vagy nem?
Levettem a tankot,kimostam de ahogy látom rozsdás belülről.
Venni kell egy újat??
Venni kell egy újat??
- nem "elképzelhető" hanem biztos!Tomy2005 írta:Elképzelhető hogy a tankot kellene kitakarítani?
"Vettem már benzinszűrőt is a tank és a karbi közé." -több, itt nem részletezendő, okból teljesen felesleges volt
Úgy néz ki megoldódik a probléma.
Alaposabb karbi takarítás után a fulladás megszünt,majd később újra jelentkezett.
Minden szétszedésnél tiszta kosz a karbi és a fúvókák is eldugulnak.
Elképzelhető hogy a tankot kellene kitakarítani?
Vettem már benzinszűrőt is a tank és a karbi közé.
Alaposabb karbi takarítás után a fulladás megszünt,majd később újra jelentkezett.
Minden szétszedésnél tiszta kosz a karbi és a fúvókák is eldugulnak.
Elképzelhető hogy a tankot kellene kitakarítani?
Vettem már benzinszűrőt is a tank és a karbi közé.
Hát nem tudom csak azt, hogy a régi őskövület alu dobozos jeladóval működik az indexem a vadi új elektromos relével nem. de ezt nem irták a szoci oldalon, hogy lehet erősebb visszajelző izzó kell bele csak annyit hogy a 31 es pontot testelni és kész. akinek elektromos 3 lábú 31 49 49a relé van beépítve és működik irja már le hogy van bekötve. illetve módosított e valamit köszönöm.
- azt mondtam, hogy "elképzelhető", lehet olyan kapcsolást alkotni ami az izzón át kapja a táp fesz.-t lásd pl: Szocimotorosokk/Cikkek/El. index relé.szediati írta:A visszajelző lámpának mi köze van ahhoz, hogy a relé működik e vagy nem? ..
A visszajelző lámpának mi köze van ahhoz, hogy a relé működik e vagy nem? mert ha onnan kapna Úgymond gerjesztő feszültséget mint pl autónál a generátor a töltés visszajelző lámpa szálából akkor érthető de a visszajelző az csak a villogást jelzi vissza tudtommal.
- a típust nem ismerem de elképzelhető, hogy igényli a 4W-os visszajelző izzót (általában 2 W-ost szoktak használni), ha a próbához nincs 4 W-os köss két db 2 W-ost párhuzamosan.szediati írta:vettem egy WW autóhoz való 12V 2(4)x21W+4W os elektromos index relét
- tiger1342
- nagy ETZ-s
- MZ-d típusa: MZ TS250/1
- Kapcsolat:
Akkor simán lehet, hogy a relé a rossz, ki kell mérni, vagy kicseréltetni.szediati írta:Az indexem teljesen gyári 21W os izzók vannak benne. Nem értem mért nem működik amikor azt irták, hogy csak egy testet kell húzni a 31 es csatira a másik kettő meg a régi alu henger jeladóról adott mert ott is 49 meg 49a van.
Az indexem teljesen gyári 21W os izzók vannak benne. Nem értem mért nem működik amikor azt irták, hogy csak egy testet kell húzni a 31 es csatira a másik kettő meg a régi alu henger jeladóról adott mert ott is 49 meg 49a van.
-
- rolleres
- MZ-d típusa: ETZ 250 ES 250/2
LEDes az indexed, vagy izzós? Ha LEDes akkor teljesítmény ellenállást kell beiktatnod.
Hali. Na újra leírom érthetően ezt az index relé dolgot. Tehát ugye adva van a gyári hőhuzalos alumínium henger index jeladó, 49 illetve 49a csatlakozással. a 49 es sarura egy piros huzal megy a biztosíték dobozból a 49a lábra meg egy fekete kábel. Namármost én vettem egy WW autóhoz való 12V 2(4)x21W+4W os elektromos index relét 31 es 49es illetve 49a csatlakozásokkal. A szocimotoros oldalon olvastam, hogy csak egy testet kell vinni a 31 es csatira és jó is lesz. Átdugtam az alu index adó 49 sarujáról az elektromos relé 49 es sarujára illetve a 49a ról a 49a sarura. A 31 es pontot meg először a légszűrőház csavarjára majd mivel itt nem működött közvetlenül az akku negatívra kötöttem de az index meg se nyekken. Most akkor mi is van pontosan? A szocimotoros írás nem jó vagy az index relé rossz???
A tapasztalatokról kérdezd "geszi"-t, ö használja a legöregebb darabot. Kapcsolási rajzzal nem tudok szolgálni de nézz szét itt: http://jawa.5mp.eu/web.php?a=jawa&o=MiAOPBfM37Older írta:Sziasztok! Segítséget kérnék, egy megszakítós gyújtást szeretnék egy gyári elektronikusra átcserélni, van-e valakinek tapasztalata és esetelegesen egy elektronikushoz, kapcsolási rajza?
-
- rolleres
Sziasztok! Segítséget kérnék, egy megszakítós gyújtást szeretnék egy gyári elektronikusra átcserélni, van-e valakinek tapasztalata és esetelegesen egy elektronikushoz, kapcsolási rajza?
- kudlaty2007
- Simsonos
- MZ-d típusa: MZ ETZ 250 83'
I put a movie on set point in the MZ. I don't know if you are using a device clock + M14 x 1.25. Or ruler, bars and other miracles.
http://www.youtube.com/watch?v=eoBLDDN-xOU
Cost clock + tool - 60 zł.
Tettem egy filmet a munkapont az MZ. Nem tudom, ha egy készülék órája + M14 menet x1.25. Vagy vonalzó, bárok és egyéb csodák.
Költség óra + szerszám - 60 zł.
Cost clock + tool - 60 zł.
Tettem egy filmet a munkapont az MZ. Nem tudom, ha egy készülék órája + M14 menet x1.25. Vagy vonalzó, bárok és egyéb csodák.
Költség óra + szerszám - 60 zł.
http://www.bikepics.com/pictures/2441505/
http://www.bikepics.com/pictures/2448787/
https://www.youtube.com/user/kudlaty2007
I use google translator: Polish - Hungarian
Lengyel, Magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát. Polak, Węgier, dwa bratanki i do szabli i do szklanki
http://www.bikepics.com/pictures/2448787/
https://www.youtube.com/user/kudlaty2007
I use google translator: Polish - Hungarian
Lengyel, Magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát. Polak, Węgier, dwa bratanki i do szabli i do szklanki
Köszi.
Ezt is kifújattam a többivel együtt.
Viszont a levegő csavaron nem lehet állítani mert valami ügyes kezű ember szétbarmolta.
Tehát levegőt nem lehet állítani.
Esetleg az is lehet baj?
Ezt is kifújattam a többivel együtt.
Viszont a levegő csavaron nem lehet állítani mert valami ügyes kezű ember szétbarmolta.
Tehát levegőt nem lehet állítani.
Esetleg az is lehet baj?
- tiger1342
- nagy ETZ-s
- Kapcsolat:
Az melyik is?? A 3 volt azt hiszem amit kivettem.
- tiger1342
- nagy ETZ-s
- Kapcsolat:
Tűfúvókát is kiszedted? A részterhelési problémákat okozhatja ha valamelyik járatában egy szmötyi libeg oda-vissza..Tomy2005 írta:Kicseréltem a gyertyát,a kábelt is átnéztem.
A karbit is kitakarítottam mégegyszer,kifújkáltam a fúvókákat.
Továbbra is fent áll a probléma.
Álló helyzetben próbáltam,ha lassan húzom a gázt akkor van mikor kipörög de ha hirtelen tő gázt húzok akkor fél gáznál már jelentkezik.
Viszont tegnapelőtt kipróbáltam menet közben ráhúztam a szívatót akkor nem csinálta ezt.
Aztán kis idő múlva már szívatóval is.
1 rúgásra indul,hidegen-melegen és szépen jár alapjáraton.
Kicseréltem a gyertyát,a kábelt is átnéztem.
Álló helyzetben próbáltam,ha lassan húzom a gázt akkor van mikor kipörög de ha hirtelen tő gázt húzok akkor fél gáznál már jelentkezik.
Viszont tegnapelőtt kipróbáltam menet közben ráhúztam a szívatót akkor nem csinálta ezt.
- kupi
- bajnok
- MZ-d típusa: MZ TS 125-ETZ 150e
Tomy2005 írta:
Köszönöm a választ.
A gyújtásnál nem lehet elállítva valami??
A válasz egyszerű:lehet de ahogy elmondtad inkább üzemanyag,a gyújtás ilyent nem szokott produkálni főleg ha szépen indul és alapjáratod is van(gyújtás hibánál ezek amik legelőször elromlanak (nehezen indul nincs alapjárat vagy egyenletlen)... A durrogás gázra az is tipikus kevés benzin és nem gyújtás,persze lehetnek szélsőségek amik okozhatnak hasonló tüneteket de ezek felsorolása felismerése könyveket töltene meg.De egy példa:gyenge vagy rozsdás törött megszakító rugó"nagyon ritka de az is csinálhat hülyeséget,de neked nagyon kicsi az esélye pont erre.Ha nem jó helyen van a gyújtásod attól még mehet de gyenge darabos és nehezen indítható lenne és többnyire problémás alapjárat.
Amit ajánlani tudok még :cserélj gyertyát sajnos ma az újak is lehetnek gyárilag sarok""gyertyakábel nem kidörzsölt repedt? Esetleg gyújtó trafó de így ritkán jelentkezik annak a halála ,és az multiméterrel kimérhető jó e vagy nem(állta lába).
Köszönöm a választ.
A gyújtásnál nem lehet elállítva valami??
A válasz egyszerű:lehet de ahogy elmondtad inkább üzemanyag,a gyújtás ilyent nem szokott produkálni főleg ha szépen indul és alapjáratod is van(gyújtás hibánál ezek amik legelőször elromlanak (nehezen indul nincs alapjárat vagy egyenletlen)... A durrogás gázra az is tipikus kevés benzin és nem gyújtás,persze lehetnek szélsőségek amik okozhatnak hasonló tüneteket de ezek felsorolása felismerése könyveket töltene meg.De egy példa:gyenge vagy rozsdás törött megszakító rugó"nagyon ritka de az is csinálhat hülyeséget,de neked nagyon kicsi az esélye pont erre.Ha nem jó helyen van a gyújtásod attól még mehet de gyenge darabos és nehezen indítható lenne és többnyire problémás alapjárat.
Amit ajánlani tudok még :cserélj gyertyát sajnos ma az újak is lehetnek gyárilag sarok""gyertyakábel nem kidörzsölt repedt? Esetleg gyújtó trafó de így ritkán jelentkezik annak a halála ,és az multiméterrel kimérhető jó e vagy nem(állta lába).
MZ él és élni fog"Ha esetleg erre visz az utad és szeretnél pihenni vagy beszélgetni egyet esetleg szükség javítás kel bátran hívj 06309167166 Kápolnásnyék (Pettend) 7 út.
http://www.youtube.com/watch?v=gy-7gzR99vg
http://www.youtube.com/watch?v=gy-7gzR99vg
- tiger1342
- nagy ETZ-s
- Kapcsolat:
Szerintem rátapintottál a lényegre. )MrDok írta: Mi égne? A vezetékek esetleg..........
Nézzük csak azt az áramkört: Az automata a 49. lábon az aksiról kap áramot. Az indexek az automatán keresztül 49a.-kormánykapcsoló- izzók útvonalon. Esetünkben kell egy test az automatának (31.)a működéshez.
Namármost ha adsz neki tesetet, meg áramot, de nem vezeted el a kapcsolt áramot az izzókig akkor hogy villogjon?
De én nem értek a villanyhoz, csak írogatok itt........
- Andrá$
- bajnok
- MZ-d típusa: TS 125 TS150 XL1000
Akkor jó mert véletlen így mentem egy pár percet a motorral de nem érzékeltem különösebb problémát az eddigin kívülGyula-bá írta: gerjesztés ugyan volna viszont élőbb-utóbb beégne a fesz. szabályozó érintkező.
"Ha véredben az alkohol ne motorozz gyalogolj"
- MrDok
- bajnok
- MZ-d típusa: ETZ 250
- Kapcsolat:
Mi égne? A vezetékek esetleg..........tiger1342 írta:Idézet:szediati írta:Sziasztok. elektromos index relé problémám van. Az a gondom hogy bekötés után folyamatosan világít az index és nem villog. 49 49a és 31 es pontjai vannak a lábainak. a 31 est testre kötöttem és igy folyamatosan világit az index. ha megcserélem pl a 49 illetve a 49a sarukat akkor semmit nem csinál. mi lehet a gond? köszi
"a 31-es csatlakozást csatlakoztassuk a motor testcsomópontjára, a 49-est akku pozitívra gyújtáskapcsoló megszakítással, a 49a-t pedig a kormány kezelõszerv irányjelzõkapcsolójának középállás vezetékére, melynek színe kék-fekete (bl-sw)."
Ha csak a 31 és 49 van bekötve, akkor is ég?
Nézzük csak azt az áramkört: Az automata a 49. lábon az aksiról kap áramot. Az indexek az automatán keresztül 49a.-kormánykapcsoló- izzók útvonalon. Esetünkben kell egy test az automatának (31.)a működéshez.
Namármost ha adsz neki tesetet, meg áramot, de nem vezeted el a kapcsolt áramot az izzókig akkor hogy villogjon?
De én nem értek a villanyhoz, csak írogatok itt........
Aki nem ért az MZ szereléshez, az inkább csináljon olyan dolgot helyette amihez ért!
Ha mégis meg akarja tanulni, akkor kezdje evvel: Szervizfilm
Idom és szerszámok
Ha mégis meg akarja tanulni, akkor kezdje evvel: Szervizfilm
Idom és szerszámok
- tiger1342
- nagy ETZ-s
- Kapcsolat:
Idézet:szediati írta:Sziasztok. elektromos index relé problémám van. Az a gondom hogy bekötés után folyamatosan világít az index és nem villog. 49 49a és 31 es pontjai vannak a lábainak. a 31 est testre kötöttem és igy folyamatosan világit az index. ha megcserélem pl a 49 illetve a 49a sarukat akkor semmit nem csinál. mi lehet a gond? köszi
"a 31-es csatlakozást csatlakoztassuk a motor testcsomópontjára, a 49-est akku pozitívra gyújtáskapcsoló megszakítással, a 49a-t pedig a kormány kezelõszerv irányjelzõkapcsolójának középállás vezetékére, melynek színe kék-fekete (bl-sw)."
Ha csak a 31 és 49 van bekötve, akkor is ég?
- tiger1342
- nagy ETZ-s
- Kapcsolat:
Ez igaz! A tudás biztos nem árt, elfér a fejemben, lehet még jól jön majd valamikor...hell írta:Itt nem szabad elkiabálni mi érinti és mi nem az embert ez aranyszabály...
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára tiger1342 2013.03.01. 16:01-kor.
- hell
- bajnok
- MZ-d típusa: ETZ 250 De Luxe
Itt nem szabad elkiabálni mi érinti és mi nem az embert ez aranyszabály...
Sziasztok. elektromos index relé problémám van. Az a gondom hogy bekötés után folyamatosan világít az index és nem villog. 49 49a és 31 es pontjai vannak a lábainak. a 31 est testre kötöttem és igy folyamatosan világit az index. ha megcserélem pl a 49 illetve a 49a sarukat akkor semmit nem csinál. mi lehet a gond? köszi
- tiger1342
- nagy ETZ-s
- Kapcsolat:
Uraim, jó hírem van, néhány óra múlva itt a tavasz és vele a motoros jó idő. Még nem késő meglepned magad, és a mocit, némi korszerűsítéssel, nézz körül itt: http://jawa.5mp.eu/web.php?a=jawa .
Sziasztok,nekem olyan problémám volna etz 125-sel hogy megyek vele és 6-8 km után elkezd durrogni,nem pörög ki,de ha kapcsolok világítást egy ideig tökéletes aztán.Elektronikus a gyújtásom mi lehet a probléma,a töltésem van, nem tudom a feszültség szabályzó végett csinálhatja-e?
- gerjesztés ugyan volna viszont élőbb-utóbb beégne a fesz. szabályozó érintkező.tiger1342 írta:Nem lenne gerjesztésed, tehát nem tudnád beindítani a mocit...
- igen ki kell kötni, fölöslegesen terheli a fesz, szabályozót bár így is működik.szketo írta:..Ezek szerint az elektromos fesszabályzó használata esetén ezt ki kellene kötnöm????
- jura györgy
- bajnok
- MZ-d típusa: ETZ250 de luxe
nem dísznek lett bele téve
- tiger1342
- nagy ETZ-s
- Kapcsolat:
Nem lenne gerjesztésed, tehát nem tudnád beindítani a mocit...Andrá$ írta:Egy idevágó kérdés, mi történne akkor ha mechanikus fesszabal de kikötött előtétellenállásal használnám a motort?mibe keletkezne kár?
- Andrá$
- bajnok
- MZ-d típusa: TS 125 TS150 XL1000
Egy idevágó kérdés, mi történne akkor ha mechanikus fesszabal de kikötött előtétellenállásal használnám a motort?mibe keletkezne kár?
"Ha véredben az alkohol ne motorozz gyalogolj"
- szketo
- nagy ETZ-s
- MZ-d típusa: MZ TS 250/1
Gyula-bá írta:- egy apró megjegyzés, nem kell vele foglalkozni mert az el. fesz. szab. esetében ki van (kell) kötve.Older írta:ellenőrizni a szabályzó ellenállást ( az állórészre van felrögzítve a filc után) itt az impregnálás szokott lerepedezni a papírral,
Ez jó válasz,ugyan is valóban elektromos a fesz.szab. de, a szabályzó ellenállás NINCS KIKÖTVE.!!..Ezek szerint az elektromos fesszabályzó használata esetén ezt ki kellene kötnöm????
,,Tiszteld a múltat,hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn."
- szketo
- nagy ETZ-s
sunbim írta:Jó helyen vagy.
Izzós az indexed vagy LED-es?
Szia! Az indexem Izzós!!!...de, a index relé az elektromos, Müller féle.
-
- rolleres
ez így van köszönöm a javítást
- egy apró megjegyzés, nem kell vele foglalkozni mert az el. fesz. szab. esetében ki van (kell) kötve.Older írta:ellenőrizni a szabályzó ellenállást ( az állórészre van felrögzítve a filc után) itt az impregnálás szokott lerepedezni a papírral,
-
- rolleres
Szia szketo. Elsődleges érdemes a dinamóról direktben lejövő feszt megmérni, le ellenőrizni a szabályzó ellenállást ( az állórészre van felrögzítve a filc után) itt az impregnálás szokott lerepedezni a papírral, még esetlegesen a kommutátor nincs-e felgyöngyözve, ha igen (szénkefe csere, ha kell cserélni ildomos a szeleztek között kicsit takarítani )
Hát ennyi ha mechanikus fesz.szabod lenne, egyszerűbb lenne a dolog, de az elektromos a legutolsó az ellenőrzésnél. De jól mondod Minimum 7,0 V-nak kellene lennie a töltésnek már 2000 ford.-nál a világítás mellett. persze feltöltött akkumulátornál. Gondolom az akkumulátorod jó, és nem zárlatos? Vagyis nem mással indítottad, aztán beletetted és úgy próbálod mérni a töltést?
Hát ennyi ha mechanikus fesz.szabod lenne, egyszerűbb lenne a dolog, de az elektromos a legutolsó az ellenőrzésnél. De jól mondod Minimum 7,0 V-nak kellene lennie a töltésnek már 2000 ford.-nál a világítás mellett. persze feltöltött akkumulátornál. Gondolom az akkumulátorod jó, és nem zárlatos? Vagyis nem mással indítottad, aztán beletetted és úgy próbálod mérni a töltést?
- Cat
- nagy ETZ-s
Élni életveszélyes dolog és eddig még mindenki belehalt!
- K.Imi
- kis ETZ-s
- MZ-d típusa: ETZ 251m
simán jószediati írta:Sziasztok. 250 es etz be jó a denso W24FS-U gyertya?
MZ ETZ 251e '89
- sunbim
- operatőr
- MZ-d típusa: ETZ250e Deluxe
Jó helyen vagy.
,,Az út a fontos, nem az út vége. Aki túl gyorsan utazik, az elszalaszthat mindent, amiért útra kelt."
- szketo
- nagy ETZ-s
Sziasztok! Már korábban is gond volt a töltésemmel.Ma elővettem téli állásából a gépem és rámértem a töltésre.Elektronikus fesz.szab van benne /feket/színű.4000./fordulatig húztam hisz ez az utazó sebsebég tartományhoz tartozó fordulat .Ezen a fordulaton 6.7,,,6.8V. mértem.Ha rajta van a világítás is akkor csak 5.9.V.,,,6.1V, Az irányjelzőt már ilyen terhelésnél alig észlelhető.Vadonat új vezetékezés,új szénkefék,természetesen a kommutátor megtisztítva.Az irányjelző relé,elektromos. //Müller/// féle.
Úgy érzem és sejtéseim szerint legalább 7.2,,,7.5V körül kellene töltenie. Szóval keveslem??!! Bocsánat ha ez vagy ehhez hasonló téma már elhangzott és nem figyeltem rá de, eddig nem sikerült rá találnom.Szeretném kérni szakmai tanácsotok,vagy kihez forduljak e problémámmal.??
Köszönet minden segítségért előre is!!
Úgy érzem és sejtéseim szerint legalább 7.2,,,7.5V körül kellene töltenie. Szóval keveslem??!! Bocsánat ha ez vagy ehhez hasonló téma már elhangzott és nem figyeltem rá de, eddig nem sikerült rá találnom.Szeretném kérni szakmai tanácsotok,vagy kihez forduljak e problémámmal.??
Köszönet minden segítségért előre is!!
akkor jó
- hell
- bajnok
- MZ-d típusa: ETZ 250 De Luxe
Hogyne lenne!