MZ ETS 250 újjáépítés I. rész

 Azt hiszem tavaly nyáron kezdõdhetett. Moziba mentem a saját motorommal, amikor egy járókelõ megdicsérte majd kis beszélgetés után közölte velem, hogy neki is van Trophy-ja, elvállalnám-e, hogy üzemképessé tegyem. Kapásból nemet mondtam, még magamnak csak-csak, de másnak, a fene tudja nem esne olyan jól, meg aztán ott az iskola is. Elkérte a számom, aztán pár hét múlva jöttek a hívások, végül oda lyukadtunk ki, hogy megnézem mégis mit kellene csinálni. Mikor elmentem a tulajhoz - aki azóta címeres cimborám, a magyar vasút gyöngyszeme - kiderült, hogy mi áll a fészer szélében. Egy nagyjából hiánytalan, poros, de menthetõ ETS volt. Én ES típusra számítottam, de amikor megláttam mire vállalkozhatok, közöltem vele, hogy vagy teljesen felújítjuk vagy nem vállalom. J 

        

A kezdet márciusban
                

Tibivel teljesen egyeztek a nézeteink, sokat segített és segít most is mindenben, tulajdonképpen egyenlõ felekként építjük a motort azóta is. Na de nézzük honnan indultunk: nekem az iskola miatt nem sok szabadidõm volt, ígyhát amikor mások ünnepeltek, mi dolgoztunk, hogy a 10 éve pihenõ motornak visszaadjuk régi fényét. A munka március 14-én meglehetõsen hideg idõben kezdõdött. A gépet egy nap alatt szétkaptuk. Meglepõen könnyen szét lehetett szerelni, pár kókányoláson túl a hátsó sárhányó volt nagyon rossz állapotban illetve néhány csavar inkább megszakadt mintsem engedett volna.

            

A múlt
             
 Az alkatrészeket keveset, talán sosem zargatták, a röpsúlyos elõgyújtás és az egész elektromos rendszer mûködõképes, a kábelköteg felújítását viszont Baki Mátéra bíztuk.  Amikrõl sajnos nem tudok képet mutatni, az a rengeteg munka amit telefonálva és a neten vadászva töltöttünk, de meglett a gyári ováltükör, km spirál, kipufogórendszer, láncvédõgumi, sablonok és emblémák. További hatalmas lépés volt a legapróbb alkatrészekig tartó polírozás. Nem akartunk túlzásba esni, a gyári dolgokon kívül egyedül a tükröt tettük a korong alá. A kereket újrafûzette Tibi, a küllõk 14 000ft-ba, maga a munkadíj nagyon jutányosan 4000Ft-ba került.

             

A kerek készen vannak
         

Amivel még készen vagyunk az a blokk váltójának és fõtengelyének illetve kuplungjának felújítása és összeszerelése. A magyar és eredeti csapágyazást japán Koyo-ra cseréltük, a felsõ tûgörgõ egysoros INA lesz, a fõtengelyt Kecskés Laci Pásztói boltja intézte, a kuplungot pedig egyszerûen kimostuk és a középsõ lamellát illetve egy rugót cseréltem, valamint a jelölésnek megfelelõen raktam össze, valaki nem volt alapos elõttem :D Mint a nagykönyvben megvan írva, melegítettünk és hûtöttünk, az eredmény egy nagyon kis ellenállású motoregység lett, kíváncsi vagyok magam is, hogyan fog teljesíteni.

                 

Blokk Blokk 
            

 Magában a blokkban a váltó hibátlannak bizonyult, a dugó szintén, ezért az egri Belcord Kft-tõl szereztünk alapméretes belsõ hornyos gyûrûket, majd azzal rakjuk össze. Egy csavarunk volt beszakadva, de Tibi mûvészkezei ügyesen orvosolták a problémát. A kereszthornyos csavarokat azért imbuszra cseréltük, annyira nem vagyunk vasmarkúak és a polírozást is féltjük :D Amirõl még nincs kép, az a váz festésre elõkészítve a hegesztett motortartóbak és az egyenesített fékpedál. Biztosan estek vagy dõltek a motorral, mert a kormány is kapott, de a váz egyenes, legalábbis a kerekek futásából erre következtettem.
                
A blokk alulról Henger polírozva
           
Még pár olyan tuningnak nem minõsülõ dolgot csinált Tibi, ami a hatásfokot növelheti. Polírt kapott a dugó teteje, az égéstér valamint a henger kipufogócsatornája. A rezgéscsillapító gumik helyére újak kerülnek, a mosás miatt vette ki õket Tibi.
           
Nemsokára folytatás következik!  
            
Peti (Egyházasgerge)
www.mzclubhungary.com
2009.06.30.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

0 #21 Sepi ETS 2010-07-06 15:33
Minden elismerésem! szerintem keresni foglak mert én is újj ruhába szretném öltöztetni évfordulójára a kis drágámat!
Idézet
0 #20 Peti 2010-01-11 00:39
Szia, a felniket is políroztuk szétfûzés után, a kerékagyakat pedig grillrács takarító bronzkefével és dörzsi+ultra derm keverékkel takarítottuk
Idézet
0 #19 Sipipapa 2009-12-18 12:19
Nagyon-nagyon tetszik a munkátok. Magam is készülök egy ES 250/2 oldalkocsis felélesztésére. Sok hasznos dolgot olvastam az írásidból. A kerék abroncsok újak vagy ezeket is políroztátok? Gratulálok a mûvetekhez, csodálom a szakértelmeteke t és kitartásotokat.
Idézet
0 #18 Cupilla 2009-11-17 04:53
Gratulálok. Minden eliismerésem a tietek.
Idézet
0 #17 bodab 2009-10-19 13:27
Üdvözletem! Bevallom kiváncsi érdeklödéssel,p ici irigységgel olvastam igen hasznos tartalmilag is gazdag "mühely fortélyokat,,Ho gy miért irigységgel?Nos ,csupán azért mert már tulvagy mindazon amin én még csak a kezdetek-kezdet én tartok egy ts-250/1-nél,és egy sr4-2/1 simonál.Már tapasztalom azt milyen is amikor eredeti alkatrészeket kell "vadászni, ,és jön a hideg zuhany arany árban mérik ha van is.De Töled is és a hozzád hasonló veterán motor kevelöktöl sok energiát meritek és bár még nem tapasztaltam de érzem mindenért kárpotlást nyer az ember amikor is a poros sufniból évtizedeken átt pihent hün kedvelt motorunkat ujjá varázsolt állapotban láthatjuk,boldo g pöfékelését halhatjuk,s mind ez saját magunk kitartó precíz munkáját dicséri.Csak is biszatni tudlak ne ad fel,és ne hagyd abba.!Úraim! Fogadjátok elismerö együttérzö gradulácíómat! 5* Baráti üdvözlettel!
Idézet
0 #16 behan 2009-09-16 10:25
Gratulálok a cikkhez és a felujjitáshoz.E zek után nincs kétségem,hogy a végeredmény is parádés lessz.
Idézet
+1 #15 Intruder65 2009-09-01 04:47
Végre valaki tárgyilagosan mutatja be a szerelést.Super ,jók vagytok a szeren.5*
Idézet
0 #14 Peti 2009-07-26 15:01
Szia Lyukaskez, a szívóoldal illesztését elvégeztük, igazából csak a papírtömítésekn él kellett szabászkodnunk mert az illesztéseket elég pontosan eldolgozták gyárilag, de a polírozás úgy tudom nem javallott a szívóoldalt. Valami visszaáramlási izé miatt :D. ui.: Köszönöm a peregyes hengerfejét és a csavarokat a vateráról, a csavarok közül kettõ rajta lesz ezen a motoron újrakrómozva. Remélem a te TS-edet is sikerült veteránoztatni. Peti
Idézet
0 #13 lyukaskez 2009-07-24 08:45
Szerény véleményem szerint a az égéstér teteje, dugattyútetõ, kipufogó kiömlõ polírozása csak kezdetekben lesz hatásos, mert úgy is lesz rajta lerakódás. Szerintem sokkal jobb hatást értek el azzal, ha a felömlõket, a karbit összekötõ csonkot, stb. (vagyis a szívás oldalt) polírozzátok fel, mert ott sokkal többet nyerhettek a dologgal.
Nagyon tetszik a cikkben, hogy nem csak azt mondod h ezt meg ezt cseréltük, hanem azt is hogy mit honnan szereztetek be!
CSak így tovább!
Idézet
0 #12 Imi 2009-07-23 08:32
szép munka értékét még az is növeli nem sok van az országban remélem minél eleöb kerülnek uj képek fel mert nagyon kiváncsi vagyok rá. addigis mindent bele
Idézet

Keresés

Copyright © MZ Club Hungary since 2004
Jogi nyilatkozat

Ez az oldal cookie-kat használ. Ha az oldalon böngészik, akkor elfogadja, hogy a személyre szabott, maradéktalan minőségű tartalom érdekében az oldal cookie-k segítségét vegye igénybe